Conform legislației din România, mai exact Legea nr Legea nr. 132/2017, asigurările de răspundere civilă auto sunt obligatorii. Desigur, legea este mult amplă și cuprinde 47 de articole în care sunt definite diferite aspecte și particularități. Textul integral al legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule şi tramvaie poate fi consultat aici.
In acest material vom discuta pe scurt despre asigurările auto și despre tipurile existe.
Asigurarea auto este o metodă prin care persoana asigurată, adică proprietarul unui autovehicul, indiferent că este vorba de o persoana fizică sau o persoană juridică, se delimitează de anumite cheltuieli neplăcute in cazul unui accident. Din punctul nostru de vedere, atunci când ai parte de un incident auto, indiferent cât de grav sau ușor este, principala grija trebuie să fie starea de sănătate a persoanelor implicate, nu starea vehiculului.
Tocmai de aceea, asigurările auto îți oferă mai multă liniște în eventualitate producerii unui accident, deoarece anumite daune survenite în urma unui incident sunt preluate de către firmele de asigurări prin simpla încheiere a unei polițe de asigurare, în funcție de natura lor dar și de valorile asigurate.
Practic, polițele de asigurare auto sunt niște contracte prin care firma de asigurări se obligă să te despăgubească o anumită sumă de bani, pentru diferite pierderi pe care le ai din cauza unor riscuri stipulate in contractul de asigurare auto, fără voința ta. Asigurarea auto te protejează financiar atât in situația în care tu ai provocat daune altor persoane atunci când conduci, cat si atunci când mașina ta este afectată de către condiții meteo, vandalizare sau alte situații prevăzute in contract.
Întotdeauna, înainte de a semna o poliță de asigurare auto, este recomandat să evaluezi nevoile pe care le ai ca și proprietar auto și să discuți cu un broker de asigurări pentru a primii o oferă personalizată după aceste noi. De asemenea, citește de fiecare data cu mare atenție contractul de asigurare înainte să li semnezi. Este bine să cunoști toate clauze care te avantajează dar și dezavantajează in același timp.
Câte tipuri de asigurări auto există?
Asigurările auto sunt împărțite in principal in 3 categorii, fiecare dintre acestea având propriul sau rol.
- Asigurări de tip RCA
- Asigurări de tip CASCO
- Asigurări de asistenta rutiera
Asigurarea auto RCA este singurul tip de asigurare auto obligatorie. Fără acest tip de asigurare șoferul nu are voie, conform legii, sa se urce la volant și să circule pe drumurile publice. Acest tip de poliță de asigurare auto acoperă daunele pe care le poți provoca altor mașini în trafic, cât și pietonier sau clădirilor.
Prin intermediul asigurărilor RCA, firmele de asigurări acordă despăgubiri pentru prejudiciile apărute in urma diferitelor accidente produse din culpa șoferului care a condus autovehiculul. Prin această poliță de asigurare RCA iți poți repara mașina doar dacă vina pentru producerea accidentului nu este a ta.
De exemplu: dacă un alt șofer intră în mașina ta, provocând astfel un accident, polița de asigura RCA a șoferului respectiv iți va acoperii costurile de reparație.
Asigurarea auto CASCO nu este obligatorie ci reprezintă o asigurare facultativa care, spre deosebire de asigurarea de tip RCA, vă protejează autovehiculul împotriva furtului, al altor eventuale daune pe care acesta le poate avea, indiferent daca sunteți vinovat sau nu de producerea lor.
Asigurarea de tip CASCO se poate realiza în principiu în funcție de valoarea pe care doriți să o asigurați. Puteți de exemplu să asigurați mașina la valoarea pe care aceasta o are, iar in cazul unui accident din care rezultă daună totala, puteți utiliza banii din despăgubire pentru achiziția unui autovehicul nou.
Trebuie ținut cont că o asigurare auto de tip CASCO se poate semna doar după realizarea unei inspecții de risc a vehiculului de către un reprezentat al companiei de asigurări cu care alegeți să colaborați. In urma acestor verificări, se face un raport de inspecție care trebuie semnat de ambele părți (proprietar și firma de asigurări) și care include fotografii cu mașina iar dacă este cazul, vor fi evidențiate daunele deja existente cât și îmbunătățirile pe care proprietarul le-a făcut mașinii.
Toate aceste lucruri sunt necesare pentru o evaluare cât mai corectă a mașinii in eventualitatea despăgubirii ale daunelor ce pot apărea pe viitor.
Asigurarea de asistență rutieră are rolul de a acoperii evenimente și daune pe care polița de asigurare CASCO nu le prevede. Aici lucrurile sunt destul de complexe. Fie că vorbim despre o eroare personală, un accident ușor, ba chiar o pană, asigurarea de asistență rutieră vine cu beneficii care iți poate salva timpul si banii.
Ai nevoie de o poliță de asigurare pentru mașina ta?
Ai noroc! Poți solicită o cotație pentru polița de asigurare auto și te contactăm noi.
Compania noastră, ECOMPLEX REAL SRL, este înregistrată în Registrul Intermediarilor in Asigurări și/sau Reasigurări sub numărul RAJ-512060 ca asistent in brokeraj al SAFETY BROKER DE ASIGURARE S.A., cu numărul înregistrare Registrul Brokerilor: RBK-293.
Scrie un comentariu